A kvarc az oxidok és hidroxidok osztályába tartozó ásványfaj, a szilícium-dioxid (SiO2) egyik szerkezeti változata. A kvarc a földkéreg egyik legelterjedtebb ásványa. A savanyú magmából keletkezett eruptív kőzeteknek lényeges alkotórésze; kvarcszemekből áll a puszták, sivatagok, folyóvizek s részben a tengerek homokja, kavicsa, úgyszintén a homokkő. A kvarcnak szép színű, aránylag könnyen található változatai közül kerültek ki az első drágakövek.

Ásványtani jellemzői:

A kvarc szilícium-dioxid, képlete SiO2. Vegyi felépítésében a szilícium 46,7%, az oxigén 53,3%-kal vesz részt. Az idegen anyagoktól teljesen mentes, tiszta kvarc színtelen, átlátszó ásvány. Idegen anyagoknak rendkívül csekély mennyisége igen változatos színűre festheti; gyakori idegen szennyezései miatt a kvarc egyike a legszínesebb ásványoknak.

A kvarcváltozatoknak egy része kristályokban fordul elő, ezek a kristályosodott kvarcok

A természetes kristályok azok az ásványok, amelyeknek szerkezete megfelel a kristály meghatározásnak – azaz szabályos rendben, a tér mindhárom irányában ismétlődő minta szerint helyezkednek el.

A kvarckristályok természetes úton a föld mélyében vulkanikus és szeizmikus tevékenységek közelében alakulnak ki. A szilícium-dioxid molekula reprodukálni kezdi önmagát úgy, hogy mindig csak egy molekulára örökíti át komplex kristályos szerkezetét. Valamennyi alkotórésze ugyanazt a mintázatot ismétli, így a reprodukció alatt szerkezete kristályrácsként ismert tökéletes geometriai formát vesz fel.

Hosszú évezredek alatt nő meg a ma is látható méretére és formájára. Mindig hatoldalú, és legalább egy irányban hegyes csúccsá vékonyodva végződik. Ez a tökéletes kvarckristály.

A legismertebb természetes kvarckristály a hegyikristály.

A kristályosodott kvarcváltozatok közé tartoznak még az ametiszt, a füstkvarc, a citrin, a rózsakvarc, a zárványos kvarcok (kvarcmacskaszem, sólyomszem, tigrisszem, aranyos kvarc, rutilkvarc). A vaskos kvarcok vagy rostos vagy szemcsés szerkezetűek. Rostosak a kalcedon, a karneol, a krizopráz, a heliotrop, az achátok. Szemcsések a szarukő, a jáspis. Kvarckőzet az aventurin. A teljesen színtelen, valamint a szép, telt színű, átlátszó kvarcváltozatokat nemes kvarcoknak mondjuk (hegyikristály, ametiszt, füstkvarc, citrin, rózsakvarc).

error: A tartalom védett!