Az elektromos berendezések által létrehozott elektromágneses teret elektroszmognak nevezzük.

Az elektromágneses sugárzásoknak, azaz az elektromos és mágneses tereknek, természetes úton létrejövő formáit és mesterségesen generált típusait különböztetjük meg.

Az elektromágneses sugárzás természetes forrása például a vihar, a Nap, a Föld, a csillagok, míg a mesterséges elektromágneses sugárzást az elektromos berendezések, hírközlés eszközei, elektromos vezetékek, váltóáramforrások bocsájtják ki.

Az elektromágneses sugárzás a forrástól kiindulva minden irányba terjed, a falakon, a bútorokon keresztül. A sugárzás természetesen a forrás közvetlen környezetében a legerősebb terhelés mértéke a forrás távolságával négyzetarányosan csökken.

Napjainkban a technika rohamos léptékű fejlődése következtében, sajnos már akaratunktól függetlenül is ki vagyunk téve a mesterségesen generált elektromágneses hatásoknak. Legjelentősebb elektromágneses térrel a televízió, a rádió adótornyok, rádió (mobil) telefonok, számítógépek, radar állomások, villamos vasutak, trolibusz, villamos felső vezetékei, háztetőre szerelt telefon átjátszók rendelkeznek.

Egészségügyi problémák:

Az elektroszmog külső ritmizáló jelként hat az élő szervezetre. Az agyműködést, légzést, szívritmust és a vérkeringést befolyásolhatja, a vér fizikai összetételét megváltoztathatja, a sejtek információcseréjét, és ezáltal magát az osztódási folyamatot is megzavarhatja. Alvászavarok, ingerlékenység, szív- és érrendszert érintő betegségek, ismétlődő megbetegedések, meddőség léphetnek fel.

error: A tartalom védett!