Csakra: köldökcsakra, szakrális csakra, gyökércsakra.

Csillagjegy: Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak.

Elem: föld, tűz (piros).

Színe: vörös, barna, sárga, zöld, kék, bíbor.

Jellegzetességei: a jáspis úgy ismert, mint a „legkiválóbb gondoskodó”. Stresszes időkben életben tart és támogat; nyugalmat és a teljesség érzését biztosítja. Gyógyításra használva minden szempontból egységessé tesz. A jáspis emlékezteti az embereket arra, hogy segítsék egymást.

Összehangolja a csakrákat, és használható csakra kirakáshoz is. Mindegyik szín egy adott csakrának felel meg. Ez a kő megkönnyíti a sámáni utazásokat és az álmok visszaidézését. Gondoskodik a védelemről, földeli az energiát és a testet. Elnyeli a negatív energiát, tisztítja és összehangolja a csakrákat, valamint az aurát. A jáspis egyensúlyban tartja a jin és a jangenergiát, valamint összekapcsolja a fizikai, az értelmi és a szellemi testet az éteri birodalommal. Tisztítja az elektromágneses és a környezeti szennyeződést, beleértve a sugárzást is; segíti a varázsvesszővel történő keresést.

 Pszichológiailag: eltökélté tesz minden célunk megvalósításában. Bátorságot biztosít ahhoz, hogy félelmet nem ismerve szembenézzünk a problémákkal, és elősegíti az önmagunkkal szembeni őszinteséget. Az elkerülhetetlen konfliktusokban számíthatunk a támogatására.

Mentálisan: segíti a gyors gondolkodást, növeli a szervezőkészséget és a feladatok átlátását. Serkenti a képzeletet, és az ötleteket tettekké alakítja át.

Fizikailag: a jáspis meghosszabbítja a szexuális örömöt, jótékonyan hat elhúzódó betegségek és kórházi kezelések idején, valamint újra energiával tölti fel a testet.

Gyógyhatás: a jáspis támogatja a keringési, az emésztő– és az ivarszerveket. Egyensúlyban tartja a test ásványanyag–tartalmát. Különösen hatékony drágakőelixírként, mert nem ingerli túl a szervezetet.

Jáspis típusai színek alapján:

  • Kék jáspis: összekapcsol bennünket a spirituális világgal. Serkenti a torokcsakrát, egyensúlyban tartja a jin– és jangenergiát, stabilizálja az aurát. Segít fenntartani az energiát böjt alatt, gyógyítja az elváltozással járó rendellenességeket, és egyensúlyban tartja az ásványi anyagok mennyiségét. Elhelyezés: a szív– és a köldökcsakrákra az asztrális utazáshoz.
  • Barna jáspis: (ideértve a kékjáspist is). A földdel áll kapcsolatban, és növeli az ökológiai tudatot. Ennek eredményeként stabilitást és egyensúlyt teremt. Különösen hasznos a geopatikus és a környezeti stressz mérséklésére. Elősegíti a mély meditációt, a középpontba kerülést és a regressziót az előző életbe, hogy felfedhessük a karmikus okokat. Ez a kő javítja a sötétben való látást, megkönnyíti az asztrális utazást, és stimulálja a föld csakrát. Serkenti az immunrendszert, megtisztítja a testet a szennyeződésektől és a méreganyagoktól; és fokozza a vértisztító szervek működését. Gyógyítja a bőrt. A barna jáspis erősíti a szándékot a dohányzás abbahagyására. Elhelyezés: a homlokra, vagy a megfelelő testrészre.
  • Zöld jáspis: gyógyítja és megszünteti a rendellenességeket és a zaklatottságot. Egyensúlyba hozza az életterületeket, amelyek mások kárára túlságosan fontosakká váltak. Ez a kő stimulálja a szívcsakrát. Jó hatékonyan hat a bőr rendellenességeire, és eloszlatja a felfúvódást. Gyógyítja a felsőtestet, az emésztőrendszer és a kiválasztó szervek betegségeit. Csökkenti a méreganyagok mennyiségét és a gyulladást.
  • Bíbor jáspis: serkenti a koronacsakrát. Felszámolja az ellentmondásokat. Elhelyezés: a fejtetőn.
  • Vörös jáspis: (ide értve az erezett jáspist is). Finoman ösztönöz. Földeli az energiát, és kiigazítja az igazságtalan helyzeteket. Fényt derít a problémákra, mielőtt még túl naggyá válnának; és ösztönös megérzéseket biztosít a legnehezebb helyzetekben. Kitűnő kő imalánchoz, és nyugtatja az érzelmeket, amikor játszanak velük. A párna alá téve segít az álmok visszaidézésében. A vörös jáspis serkenti a gyökércsakrát, és egyértelművé teszi a határokat. Ez az egészség köve; erősíti és méregteleníti a keringési rendszert, a vért és a májat. Feloldja a máj és az epevezeték blokkjait. Elhelyezés: a gyökércsakrára, vagy a megfelelő testrészre.
  • Sárga jáspis: védelmet biztosít a spirituális tevékenység és a fizikai utazás alatt. Tereli a pozitív energiát, hatására fizikailag jobban érezzük magunkat; és energiával tölti fel az endokrin rendszert. Serkenti a napfonatcsakrát. Felszabadítja a méreganyagokat, gyógyítja az emésztést és a gyomrot. Elhelyezés: homlokra, mellkasra, torokra, csuklóra, vagy a fájdalom fölé, amíg enyhül.
  • Mukit: (ausztrál jáspis). Hasznos egyensúlyt biztosít a belső és a külső tapasztalatok között. Egyaránt segíti az új tapasztalatok szerzését; és végtelen nyugalmat biztosít. Erősíti az immunrendszert, gyógyítja a sebeket és tisztítja a vért.
  • Képjáspis: (lásd még barna jáspis). Azt tartják róla, hogy a földanya szavait közvetíti a gyermekeihez. Azok számára, akik el tudják olvasni a belső képeit, üzenetet tartalmaz a múltból. A felszínre hozza az elrejtett bűntudatot, féltékenységet, amelyeket általában elhessegetünk, akár a jelenlegi életünkből származnak. S ha egyszer felszabadulnak, úgy tekintünk rájuk, mint megtanulandó leckére. Ez a kő arányérzéket és harmóniát biztosít. Kényelemérzetet ad, és csillapítja a félelmet. Serkenti az immunrendszert, tisztítja a veséket.
  • Orbikális jáspis: támogatja a szolgálatot, segít a felelősség vállalásban, és türelmessé tesz. Kör alakú mintázata együtt rezeg, a légzés körforgásával, amelyre jótékonyan hat. Eltünteti azokat a méreganyagokat, amelyek a kellemetlen testszagot okozzák.
  • Király szilva jáspis: megnyitja a koronacsakrát, összehangolja a spirituális energiákat a személyes feladattal, státust és hatalmat ad. Felszámolja az ellenmondásokat, és lehetővé teszi méltóságunk megőrzését. Érzelmi és szellemi stabilitást biztosít.
  • Erezett jáspis: (a jáspis hematittal erezett). Kitűnő segítség ahhoz, hogy két lábbal állítjuk a földön; érzelmi stabilitás biztosít. A fejből elvonja a felesleges energiát, lehetővé téve a szellemi tisztaságot.
error: A tartalom védett!